Плевнелиев: Дойде редът да покажем каква е държавата, в която искаме да живеем
Плевнелиев: Дойде редът да покажем каква е държавата, в която искаме да живеем / БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев призова политическите партии и всички участници в предстоящите избори да уважат правото на народа да направи своя избор свободно и независимо. Това заяви държавният глава в традиционното си обръщение преди деня за размисъл на президентските избори и националния референдум на 6 ноември, което беше излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

"Нека не натоварваме деня за размисъл с опити за манипулация и нерегламентирано привличане на гласове. Познаваме този подход от близкото минало, но всеки трябва да се е убедил, че подобен успех е измамен, а пораженията, които нанася на политическата система и на гражданското общество са несравнимо по-тежки. Нека всички да уважим народа си, да повярваме в неговата мъдрост и да приемем решението му такова, каквото е", апелира Росен Плевнелиев.

Колко българи имат право да изберат бъдещия държавен глава

Държавният глава призова още всеки гражданин да упражни своята власт, защото гласуването не е просто задължение или право, не е еднократен акт на подкрепа за политик и политическата сила, която го е издигнала, а е най-мощното оръжие за задаване посоката на развитие на страната за един по-дълъг период от време.

"Дойде редът на всички нас да покажем каква е държавата, в която искаме да живеем ние, децата и внуците ни", допълни той.

"Днес Европа и светът преживяват един от най-тежките си периоди от седемдесет години насам. Трудностите не бива да ни плашат, още по-малко трябва да търсим екстремни и екстравагантни решения", каза президентът.

"Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена, експлоатират страховете на хората и никога не са довели, който и да е проблем, до трайно решение", посочи още Росен Плевнелиев.

Как гласуват на изборите и референдума българите в чужбина

Държавният глава призова да се гласува разумно, да се подкрепят устойчивите решения и да се даде път на ценностите и морала, на демокрацията, мира и свободата. Когато застанем пред урните нека подкрепим ценностите и реалистичния подход, даващ решения по пътя на осъществяване на националния идеал, каза президентът Плевнелиев.

"България е част от най-достойните съюзи на демократични и свободни държави - ЕС и НАТО. Ние сме там не заради фондовете, които получаваме от Европа, и не само за сигурността, която ни гарантира НАТО. Това е нашият цивилизационен избор, нашето семейство и ценности - да живеем по правила, да поставяме на първо място човека, да изградим държава, в която демокрацията, плурализма и справедливостта нямат алтернатива", посочи президентът.

Той изрази увереност, че и при тези избори българският народ ще покаже, че освен качествата на един или друг кандидат, ценностният ни избор е съзнателен така, както безалтернативни са мирът, свободата и демокрацията.