Плануват създаване на четири регионални съвета за борба с трафик на хора
Плануват създаване на четири регионални съвета за борба с трафик на хора / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
През последната година България има цел да създаде четири регионални комисии за борба с трафика на хора във Варна, Бургас, Пазарджик и Сливен. Това обяви министърът на образованието и науката и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора Даниел Вълчев, който присъства на церемонията по приключване на проекта за „Противодействие на трафика на хората”.

Министърът посочи, че трафикът на хора е едно от престъпленията, което много трудно се подават на статистика по няколко причини – самата престъпна дейност е много динамична, а и много от пострадалите не желаят да подават сигнал към правоохранителните органи.

Министър Вълчев подчерта, че дейността на комисията е насочена не толкова към разкриване на престъпленията, а към координиране борбата с трафика на хора, а преди всичко към даването на информация за рисковите групи.

Илияна Дерилова – ръководител на мисията на международната организация по миграция за България, посочи, че страната ни има национален план за противодействие на борбата с трафика на хора в рамките на общия проект, информира „Фокус”.

Международната организация по миграция и Американската агенция за международно развитие са финансирали общи проекти за работа с рискови групи, които са подпомогнали подобряването на условията в общностите и интегриране на най-застрашените от трафик на хора групи.

Предоставени са били възможности за обучение на жени с деца и ограничаване на риска от трафик на деца чрез задържането им в училище. Проблемът за трафика на хора продължава да бъде приоритетен за правителството на САЩ.