Пламна сметището край Кърджали (СНИМКИ)
Пламна сметището край Кърджали (СНИМКИ) / БГНЕС

Голям пожар възпламени сметището за твърди битови отпадъци на Кърджали край село Вишеград. Първите пламъци са възникнали снощи около 22.00 ч. и след намесата на два екипа на пожарната в Кърджали с два автомобила и водоноски, пламъците са били потушени късно снощи, посочиха от Регионалния пресцентър на МВР.

Днес преди обяд сметището отново се е възпламенило, като към момента са засегнати  две трети от него, каза от мястото на инцидента Димитър Разкалински, началник "Отбранително мобилизационна подготовка" в община Кърджали. На място са също  областният управител Илия Илиев, директорът на пожарната служба комисар Сергей Заимов, натам пътува и кметът инж. Хасан Азис.

Гори временната площадка за депониране на отпадъците, а над нея се стели гъст, задушлив дим. От областната администрация посочиха, че се очаква верижна машина да прокара траншея за ограничаване на пламъците, разравяне на боклука и локализиране на стихията. За обгазяването на въздуха е уведомена Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

Пламна сметището край Кърджали (СНИМКИ)
netinfo

Пламна сметището край Кърджали (СНИМКИ)
netinfo

Според Димитър Разкалински няма опасност за близките населени места Вишеград, Глухар и Островица. На място са три пожарни автомобила и две водоноски. Извършват се активни дейности по ограничаване на огъня. Той препоръча  на жителите на тези населени места да ограничават излизането си навън и в следващите дни да отварят по-малко прозорците.

Към момента няма официална версия каква е причината за огъня.

Според областния управител има проблем с охраната на сметището. В следобедните часове той свиква работна среща с кмета на общината и контролните институции, за да набележат ефикасни мерки за справяне с бедствието и предотвратяване на екологични рискове.

Други новини от Кърджали