Eкипите на Клиника по неврохирургия, Клиника по детска реанимация, Отделение по педиатрия, Лаборатория пo трансфузионна хематология, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, излязоха с отворено писмо по повод смъртта на 15-годишната Даная.

На 8 януари стана ясно, че Изпълнителна агенция "Медицински надзор" назначава допълнителна проверка по случая с 15-годишното момиче.


"Като лекари борили се за живота й по време на престоя в болницата можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход", заявяват от болницата.

Назначена е допълнителна проверка по случая с Даная

"Пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. Терапията за основното, хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри", посочват още от "Пирогов".

От лечебното заведение съобщават, че са направени всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката.

Майката на Даная, чиито органи спасиха трима души, с нова кауза (ВИДЕО)

От болницата напомнят, че сновното заболяване на пациентката е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което тези пациенти са с многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото, а хирургичните интервенции при тях са осъществяват само при крайна необходимост.

"С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия призоваваме, обвиненията към екипите от болница „Пирогов“ да се основават на реалните факти и обстоятелства. Призоваваме този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване  - кауза за която работим и стоим всички. Отдавна", завършват от болницата.

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

15-годишната Даная почина през пролетта на 2023 г. Благодарение на донорството, с бъбреците на Даная двама души получиха шанс за нов живот, а 17-годишно момче вече вижда благодарение на нейните очи. 

азначена е допълнителна проверка по случая със смъртта на 15-годишната Даная, информираха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Допълнителната проверка идва, след като майката на починалото в болница „Пирогов“ момиче написа в социалните мрежи, че одитният доклад на ИА „Медицински надзор“ за смъртта на Даная е пълен с лъжи и манипулации.

„Това са 52 страници лъжи, манипулации и противоречия. Днес лъсна истината за българските институции, които трябва да разследват и да гарантират справедливост“, посочи Ани Стоянова. Тя каза, че според доклада дъщеря ѝ си е отишла заради основното си заболяване, а не защото три дни не е имало неврохирург и тя се е наложила да търси такъв в социалните мрежи. В памет на дъщеря си, която почина през май м.г., Стоянова основа фондация.