Назначена е допълнителна проверка по случая със смъртта на 15-годишната Даная, информираха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Допълнителната проверка идва, след като майката на починалото в болница „Пирогов“ момиче написа в социалните мрежи, че одитният доклад на ИА „Медицински надзор“ за смъртта на Даная е пълен с лъжи и манипулации.

„Това са 52 страници лъжи, манипулации и противоречия. Днес лъсна истината за българските институции, които трябва да разследват и да гарантират справедливост“, посочи Ани Стоянова. Тя каза, че според доклада дъщеря ѝ си е отишла заради основното си заболяване, а не защото три дни не е имало неврохирург и тя се е наложила да търси такъв в социалните мрежи. В памет на дъщеря си, която почина през май м.г., Стоянова основа фондация.

Днес от ИА „Медицински надзор“ към Министерство на здравеопазването информираха, че е назначена допълнителна проверка. Във връзка с множеството журналистически запитвания и за да не бъде повлияна безпристрастността на екипа, извършващ допълнителната проверка обаче, директорът агенцията Иванка Динева ще отговори на всички поставени въпроси след приключването й.

Ден по-рано стана ясно, че съставът на екипа, който ще извърши допълнителната проверка, ще е различен от служителите, извършили първата проверка. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения. В случай, че се установи, че служителите на ИАМН не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната административна и/или наказателна отговорност. 
БГНЕС