Пирински изпрати писмо до Шалом заради Българска национална гвардия
Пирински изпрати писмо до Шалом заради Българска национална гвардия / netinfo
Председателят на Народното събрание Георги Пирински е изпратил писмо до Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България "Шалом" и до Роберт Джераси - председател на Централния израилтянски духовен съвет. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Писмото е в отговор на изразената от организациите загриженост по повод на обявеното намерение на Българския национален съюз за създаване на Българска национална гвардия.

Споделям безпокойството ви във връзка с опитите за създаване на подобни формирования, които при това са в противоречие с Конституцията и законите на Република България, отбелязва председателят на Народното събрание.

Георги Пирински е изразил разбиране към позицията, че държавните институции следва с повишено внимание и задълбочено да анализират условията и предпоставките за възникване на конфликти на етническа основа, заплашващи гражданския мир, както и да актуализират политиките си за пълноценно интегриране на различните етнически и социални групи в българското общество.

Председателят на Народното събрание е информирал Максим Бенвенисти и Роберт Джераси, че вече е изпратил копие от тяхното писмо до парламентарната Комисия по гражданското общество и до медиите с препоръка Комисията да го разгледа и да предложи действия от страна на парламента.