/ БГНЕС
Енергийният министър Теменужка Петкова напомни на президента Румен Радев, че правителството води преговорите за енергийните проекти и преговорите за цената на природния газ, а не президентската институция.

Реакцията й дойде, след като вчера от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Радев е провел разговор по телефона с руския президент Владимир Путин. Акцентът в разговора им бил реализацията на енергийните проекти. Радев е изразил надежда, че "с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България".

Радев потвърди пред Путин, че отива в Москва за Деня на победата

Днес Петкова обаче му отговори задочно, че кабинетът води преговорите за цената на природния газ и те са в ход. Тя призова и да не се бърка кой какви компетенции има.

"Преговорите се водят от страна на правителството. Това са проекти, по които българското правителство работи, проекти, по които правителството е компетентно да вземе съответните решения, така че да няма грешки кой какви компетентности има и кой по отношение на какви проекти говори", подчерта енергийният министър.

Петкова посочи, че българското правителство от години работи за развитието на България в сектор „Енергетика“ и това проличава от ключовите проекти, които се развиват, като "Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“.