Петкова: На заседанието на кабинета всички бяхме откровени

Нещата ще бъдат урегулирани и няма да се стигне до време разделно за кабинета. Това мнение изрази пред NOVA министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със снощното извънредно заседание в Министерски съвет.

Москов: Не сме говорили за "развод"

"Бяхме откровени всички. Всеки от нас каза това, което вижда; това, което усеща като отношение и накрая се обединихме около това, че наистина за да продължат реформите в България, за да продължим да работим със същите темпове, защото смятам, че за никого не е тайна, че правителството работи добре, правителството се справя, работим по своите приоритети, но се получава на практика така, че за да работим, да продължим да работим добре, на нас ни е необходимо да бъдем единни, да бъдем монолитни навсякъде, не само когато вземаме решения в рамките на изпълнителната власт, но и тогава, когато е налице необходимост зад нас да застанат и политически партии, които подкрепят правителството, така че е необходима и подкрепа в българския парламент", каза Петкова.

Борисов към Реформаторите: Вторник ще е ден разделен

На въпрос успокоиха ли се нещата и идва ли време разделно във вторник, Петкова каза: "Мисля, че нещата ще бъдат урегулирани и няма да се стигне до тази ситуация". На въпрос дали на заседанието на кабинета са се чули тежки думи и обвинения, министърът каза, че не е имало такива.

РБ: Оценката за министрите ни е позитивна, никой не е искал оставки

„Държавата няма как да се намеси в частна фирма като мини „Бобов дол". Можем да направим проверка и да наложим санкции и глоби. Тези хора са достойни и трябва да се отнасяме така с тях", заяви министърът по повод стачката в рудник „Бабино" и неизплатените заплати на миньорите. Тя допълни, че миньорите не бива да бъдат използвани за това, някой да защитава икономически и политически цели и то седмици преди изборите.

Ще броят дните на протест на миньорите от "Бобов дол" за платен отпуск

"Разрових се в архивите и се натъкнах на много интересни неща по отношение на действията на хората, които са ги взимали по онова време. През 2005 година правителството чрез тогавашния министър на енергийните ресурси Мирослав Севлиевски дава концесията на мини "Бобов дол", по това време държавно дружество. Впоследствие в концесионния договор се поставят и определени условия, при които договорът ще влезе в сила. Условието, при което този договор ще влезе в сила, е следното - той ще влезе в сила след извършване на приватизация, по силата на която ще бъде приватизирано държавното дружество "Мини Бобов дол" или чрез някаква друга сделка, по силата на която ще бъдат прехвърлени акции на друго дружество, което няма да бъде държавата. Тоест държавата е очаквала да получи определени приходи във връзка с тази приватизация. И едва тогава да бъде в сила този договор. През 2007 година неизвестно защо е подписано допълнение, по силата на което се прехвърлят правата по концесията, която не е влязла в сила, на "Ораново" ЕООД, което е сегашното Въгледобив "Бобов дол", разказа Петкова.

Компромис между миньори и работодател в Бобов дол

От думите й стана ясно, че сделката не е била изгодна за държавата.

Тя е категорична, че ще сезира компетентните органи за действията на правителството, подготвило и отдало на концесия рудник "Бабино".

Източник: nova.bg