Ще броят дните на протест на миньорите от Бобов дол за платен отпуск
Ще броят дните на протест на миньорите от Бобов дол за платен отпуск / БГНЕС, архив

Представителите на протестиращите миньори от рудник "Бабино" и работодателя от "Въгледобив-Бобов дол" постигнаха договореност, времето на стачните действия и днешният ден на преговори да се довят за платен отпуск на миньорите.

Миньорите от "Бабино" излязоха от рудника, но запазват стачна готовност

Работодателят няма да предявява съдебни искове към протестиращите миньори.

Очаква се работата в рудник "Бабино" да се поднови в понеделник, като ще се работи за отваряне на нов фронт за добив на въглища.

"Доволна съм, че и от двете страни - работници и работодател, имаше желание за намиране на решение, на компромис, помогнаха и представителите на министерствата на енергетиката и на социалната политика. Хората се прибраха по домовете си и се надявам въгледобива в Бобов дол да има бъдеще", заяви за Дарик омбудсманът Мая Манолова.

Борисов разпореди отнемане на концесията за добив от участък "Бабино"

Договорено е още разговорите за бъдещето на рудника да продължат в Министерството на енергетиката в сряда.

 

Тя допълни, че има декларирана готовност и от страна на Министерството на труда и социалната политика, и от Министерството на енергетиката, че ще се направи всичко необходимо за продължаване на въгледобива. В случай, че това се окаже невъзможно, има съгласие исканията на миньорите, свързани с трудово правните взаимоотношения, да бъдат изцяло удовлетворени, допълни омбудсманът.