Борисов с ултиматум за Бабино - отнемат концесията, ако не платят на миньорите
Борисов с ултиматум за Бабино - отнемат концесията, ако не платят на миньорите / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов настоява пред концесионера "Въгледобив Бобов дол" ЕООД да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник "Бабино".

Омбудсманът Мая Манолова слезе под земята при миньорите в "Бабино"

Министър-председателят посочи, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък "Бабино", сключен през 2007 г., поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

Миньорите няма да прекратят протеста, докато не получат парите си

С анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от "Мини Бобов дол" ЕАД на "Ораново" ЕООД (преименувано през 2008 г. във "Въгледобив Бобов дол" ЕООД) по отношение на участък "Бабино".

Междувременно председателят на БСП Корнелия Нинова съобщи в профила си в социалната мрежа, че по тяхно искане в петък се свиква извънредно заседание на парламента. "На него ще извикаме министърът на енергетиката, собствениците на мината, главна инспекция по труда и няма да отстъпваме, докато не изплатят дължимото на работниците", написа Нинова във Facebook.

Нинова пише също, че левицата ще потърси отговорност и на виновниците, за да се стигне дотук. "Утре ще оповестим резултатите от предприетите действия", пояснява председателят на БСП.