Омбудсманът Мая Манолова слезе под земята при миньорите в Бабино
Омбудсманът Мая Манолова слезе под земята при миньорите в Бабино / DarikNews.bg, Маргарита Петрова

Стачката на миньорите в рудник "Бабино" продължава, като те не приемат отправените им от ръководството на мината предложения. Омбудсманът Мая Манолова слезе при стачкуващите работници.

Вече трети ден миньорите в рудник "Бабино" в Бобов дол протестират заради неизплатени заплати и намерението на ръководството на предприятието да извърши съкращения. Над 100 души остават под земята. Останалите работници са пред входа на рудника и продължават да ги подкрепят.

Трети ден продължава протестът на миньорите

В четвъртък колеги на протестиращите слязоха в мината, за да им предадат предложенията, направени от ръководството. Сред тях бяха: да бъдат дадени ваучерите за март, а до 25 октомври да получат заплатите си за септември. До часове се очаква да им се изплатят и парите за август.

Според договорката, ако тези условия бъдат приети от миньорите окончателно, щяло да се стигне до нотариално заверен договор в присъствието на медии и адвокат, за да се гарантира изплащането на заплатите. Бил е обсъден и оздравителен план за рудника, но миньорите са категорични, че не вярват такъв да бъде приет.

Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"

Миньорите в рудника не приемат направените предложения, а колегите им отвън казаха, по-рано, че ще се съобразят с тяхното решение.

Омбудсманът Мая Манолова слезе под земята при миньорите в "Бабино"
netinfo
Омбудсманът Мая Манолова слезе на 500 метра под земята при стачкуващите миньори.

Работна група ще бъде сформирана на 14 октомври с участието на представители на министерствата на енергетиката и на труда и социалната политика, както и на синдикатите на рудник Бабино, в рамките на която да се обсъдят възможностите за запазването на рудника, съобщи в Бобов дол националният омбудсман Мая Манолова. Общественият защитник от вчера е в диалог с ведомствата.

"Закриването на рудник "Бабино" е сигурна стъпка за закриването на цялата мина. Ако хората се съгласят, аз ще участвам в тази работна група, за да гарантирам, че договореностите ще се спазват", каза Манолова. Та е получила гаранции от социалното министерство, че имат готовност да направят необходимото за намиране на нова работа на хората, които евентуално ще бъда съкратени.

По данни на Агенцията по заетостта в региона има 350 свободни места. За Бобов дол обаче, това не е решение на проблема, заключи Манолова.