Трети ден продължава протестът на миньорите
Трети ден продължава протестът на миньорите / БГНЕС, архив

Трети ден продължава протестът на миньорите от мини "Бобов дол". Над 100 души остават под земята. Останалите им колеги са пред входа на рудника и продължават да ги подкрепят.

Миньорите са категорични, че няма да спрат с протеста си, докато не им бъде изплатено всичко. По-рано днес те отхвърлиха и последното предложение на ръководството. А то беше днес да бъдат изплатени заплатите за месец август в пълния им размер, както и допълнителното материално стимулиране.

Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"

За ваучерите за храна обаче, които не са изплащани от март, ще се предложи погасителен план. Работниците не се съгласиха и поискаха да им се изплати всичко. Едва тогава щели да прекратят протеста си.

Малко след това преговарящи слязоха при протестиращите под земята миньори.Те споделиха, че са се договорили да бъдат дадени ваучерите за март, а до 25 октомври ще получат заплатите си за септември. Днес се очаква да им се изплатят и парите за август.

Ако тези условия бъдат приети от миньорите окончателно, щяло да се стигне до нотариално заверен договор в присъствието на медии и адвокат, за да се гарантира изплащането на заплатите.

Изведоха трима от протестиращите под земята миньори, прилошало им

Бил е обсъден и оздравителен план за рудника, но миньорите са категорични, че не вярват такъв да бъде приет.

Протестиращите пред рудника миньори заявиха, че ще се съобразят с това, което решат за протестите колегите им.

"До края на деня днес ще се изплатят заплатите на всички. Но стачкуващите трябва да ни гарантират, че ще напуснат подземието и ще излязат на повърхността. Има започната процедура по затваряне на рудника, която няма да бъде спряна - процедурата по преструктуриране на дружеството си тече. Ще се наложи да съкратим не по-малко от 650 души. На част от тях ще им бъдат предложени нова работа или преквалификация, така че да бъдат насочени към други фирми в региона", обясни по-рано днес пред Дарик управителят на рудник "Бабино" Красимир Чаврагански.