/ БГНЕС
България е поела ангажимент към Брюксел пълната либерализация на енергийния пазар да приключи до края на 2025 година. Това заяви по време на дискусия в парламента ресорният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

„Една от най-важните стъпки до пълната либерализация е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар“, посочи министърът.

България ще продължи да разчита на въглищните си централи

"Пред държавата няма много време, тъй като до края на март трябва да сме изготвили съответните законодателни промени и текстове, така че да можем от новия регулаторен период – 1 юли да сме направили тази важна стъпка", заяви Петкова.

Според нея една от най-важните теми са уязвимите потребители. С МТСП и в момента се работи по тази тема, финализират се текстове и критерии.

Петкова: България губи по 110 млн. долара на година заради спрения транзит на газ

Пред експерти председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов направи презентация с основните стъпки, които предстоят до пълното либерализиране на пазара.

В представянето си той посочи, че след законодателните промени редица бизнеси, като фризьорски салони и ателиета, и занапред ще останат както досега на регулирания пазар.
БГНЕС