/ БТА
Не може да има просперираща държава без добре организирана армия, заяви премиерът Кирил Петков по време на посещението си в Националния военен университет (НВУ) “Васил Левски“ във Велико Търново, където днес висшето училище чества 20 години от създаването си.

БТА

В словото си министър-председателят подчерта, че защитата на българския национален интерес е непреходна ценност, а настоящите предизвикателства, пред които България е изправена, доказват че повече от всякога страната ни има нужда от образовани, интелигентни, достойни професионалисти в сферата на сигурността и отбраната.
Преди два месеца посетих зоната на войната в Европа и осъзнах нещо много важно – докато всяко правителство инвестира в инфраструктура, образование, здравеопазване, икономика, конкурентоспособност и видите страна, овладяна от войната – с разрушена инфраструктура, взривени мостове, жилищни сгради, които горят, майки и деца на границата, бягайки от войната, осъзнавате колко е важна ролята на отбраната и сигурността“, каза Кирил Петков.

По думите му не може да има просперираща държава без добре организирана армия. Не може да има обучаващо се младо поколение, ако няма сигурност. Не може да има инвестиции, социална реформа и всички политики на едно правителство, ако отбраната на неговата държава и сигурността не е гарантирана от армията, каза премиерът. Той посочи, че българското правителство осъзнава, че трябва да се инвестира повече в отбрана, но военната техника е нищо без талантливи офицери, сержанти, войници и генерали, допълни Кирил Петков.

Преди това премиерът поздрави почетния строй на висшето училище на военния плац.

БТА

Избрали сте Националния военен университет, което означава, че сте избрали да служите на Родината. Тази служба е трудна, отговорна и ще изисква от вас да правите жертви. Бъдете честни в службата си, бъдете всеотдайни и не спирайте да вярвате, че изборът, който сте направили, е правилният, каза в приветствието си към курсантите началникът на висшето училище бригаден генерал Иван Маламов.

НВУ “Васил Левски“ е неразривна част от българската история, защото той продължава традициите на първото военно училище в България, създадено след Освобождението преди 144 години каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов и подчерта, че днешният ден е специален за Велико Търново – историческата и духовна столица на България. Приветствие от името на Министерството на отбраната отправи заместник-началникът на отбраната Цанко Стойков. 

Гости на празника бяха още Великотърновският митрополит Григорий, министърът на образованието Николай Денков, депутати, представители на институции и партньорски организации на университета.
БТА