Петков: Съобщенията за подкуп не са шеги, а дебелашко чувство за хумор
Петков: Съобщенията за подкуп не са шеги, а дебелашко чувство за хумор / снимкa: Дарик - Плевен
Петков: Съобщенията за подкуп не са шеги, а дебелашко чувство за хумор
32300
Петков: Съобщенията за подкуп не са шеги, а дебелашко чувство за хумор
  • Петков: Съобщенията за подкуп не са шеги, а дебелашко чувство за хумор

Като дебелашко чувство за хумор, а не като шега определи Румен Петков мейлите, пращани от двамата български граждани на представителя на компания от Абу Даби, която иска да инвестира у нас в строителството на писта за "Формула 1". Скандалът със съобщенията с искани крупни суми за подкуп за "подобряване на атмосферата" по водените преговори за строителство на пистата, се разгоря в края на миналата седмица.

"Когато се отива на такава форма на изнудване и то в особено големи размери и след това да казваме, че сме се шегували, значи ние като държава трябва да сме наясно какво предприемаме", обясни депутатът. "Ако кажем, че това са шегаджии, казваме на останалите изнудвачи, които искат пари за спасяването на мними роднини, че по същество възприемаме и тях като шегаджии, но в по-малки размери", допълни Петков. Според депутата, държавата трябва да се намеси в ситуацията, иначе има опасност потенциални инвеститори да помислят, че също ще бъдат подложени на такъв тип шегаджийсто, което държавата стимулира.

"Всички инвеститори ще знаят, че ще бъдат обект на такива шегички и всички изнудвачи на дребно по две, три и пет хиляди лева,  които рекетират майките и бащите ни, в съда ще казват "Ние се шегуваме". Или има единен стандарт и един критерии, или не сме държава".

По думите на Румен Петков към тези две "шегички" има и трета, в която дословно се предлага на компанията от ОАЕ да се посредничи между нея и правителството. "И това става при положение, че компанията с българското правителство проблем няма", уточни той. Според Петков това е също форма на изнудване и тук също трябва да има намеса от страна на властите.