Петков: Не съм разработван от службите под името Запалката
Петков: Не съм разработван от службите под името Запалката / снимка: БГНЕС
Министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи, че никога не е бил разработван от службите под името Запалката и обвини бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов в изнасяне на информация и разкриване на агент под прикритие на МВР.

Петков потвърди, че срещата му с дупнишките бизнесмени братя Галеви е била организирана от бившата барета Алексей Петров, като заяви, че той е бил офицер под прикритие на МВР. Румен Петков обясни, че за момента не вижда защо да подава оставка.

Относно изнесената в сряда в парламента информация, че вътрешният министър е бил разработван от службите с прякора Запалката, Румен Петков заяви, че преди време самият Ваньо Танов му е показал подобна разработка и по случая е паднал „здрав смях в МВР”.

Румен Петков заяви: „Първо, никога не съм бил обект Запалката. Подчертавам, няма върнато специално разузнавателно средство за периода, в който съм министър, точно за да не бъда някой ден обвиняван, че съм възпрепятствал работата на службите. Но пък чак дотам аз да съм направо обект, не съм стигнал”.

Министърът потвърди, че срещата му с дупнишките бизнесмени братя Галеви преди време е била организирана именно от Алексей Петров, както и че е била филмирана от службите. МВР шефът обвини бившия директор на ГДБОП за това, че е разкрил офицер, работещ под прикритие за службите.

Румен Петков заяви: „Господин Танов си е позволил да обяви пред депутатите, че на срещата са били Алексей Петров и т.нар. братя Галеви. С което всъщност той е казал на народните представители: Служителят на МВР е Алексей Петров. Това е показател докъде може да стигне политическата низост по най-бруталния начин да бъде огласен един офицер, който работи под прикритие.”

Алексей Петров е работил с двама министри на МВР, изтъкна Румен Петков. Министърът бе категоричен, че името на Петров не е трябвало да бъде огласявано. Според Румен Петков е много непочтено изнасянето на името на Алексей Петров, защото така се застрашава неговата сигурност. Според вътрешния министър ударите идват от хора в МВР, чиито интереси са засегнати.

Според Петков в момента няма криза в министерството.