/ БТА
По думите му в България независима прокуратура няма
"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на г-н Гешев". Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерски съвет във връзка с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

"От изявлението на прокуратурата чухме, че се укриват документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние и на Европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни", подчерта той.

По думите му в България независима прокуратура няма.

Прокуратурата: Няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Борисов

"Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция", допълни Петков.

"Чухме късно днес становището на прокуратурата. Тя направи изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства. По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков, саморъчно подписани от него", заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той уточни, че никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК.

"Прокуратурата се постара да обяви пред всички, че Министерството на вътрешните работи не е направило нищо, включително не е било компетентно да предприеме елементарни проверовъчни действия", каза още Рашков.

Пуснаха Бойко Борисов от ареста (ВИДЕО)

Той добави, че брифингът на прокуратурата е бил "нагласен" твърде късно, за да не могат да реагират, затова и те дават късно пресконференция. Вътрешният министър показа проект на постановление, с което се иска да бъдат повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова. По думите му нещо, което по-рано прокуратурата отрече да са получили в рамките на днешния ден.

Според Рашков, Васил Божков трябва да бъде разпитан от Дубай за това дали му е отказван натиск от тримата задържани снощи – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, бил ли е под заплаха да му бъде взет част от бизнеса и дали под натиск е бил принуден да продаде част от него на чужденци.

"Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не изясним дали някой от тях е извършил престъпения", каза още той. И допълни, че днес разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката.

"Денят е минал в чакане, за да излезе прокуратурата накрая и да ни сюрпризира със своето становище", каза Рашков.