/ ThinkStock/Getty Images
Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на петима лекари по дентална медицина и на един от техните помагачи за извършени документни измами, чрез които неправомерно са получили суми от НЗОК, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
 
В резултат на престъпните действия на лицата, за посочения период е била нанесена щета на Здравната каса в общ размер над 120 000 лв. Спрямо шестимата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в различни размери, които те в момента обжалват в съда.
 
Лекарите са от София, но не са се познавали. Всичките те обаче са имали сключени договори с НЗОК и са ползвали софтуерния продукт, разработен от Касата за отчитане на дейността им - "Хипократ". Поради спецификата на програмния продукт зъболекарите са ползвали услугите на обвинения в помагачество, който регистрирал в програмата изготвените от тях амбулаторни листове.
 
През 2015 г. служител при един от лекарите започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни от Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.
 

Изготвените документи са били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за "родител" на децата. След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист, който, от своя страна, ги регистрирал в системата.
 
Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помагач в извършването на престъплението, изготвил неистинските амбулаторни листове.
БТА