Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски в последната позиция на Министерството на външните работи в София, в която се казва, че България няма други условия към Северна Македония, има различен тип реторика, но „въпросът е колко ще издържи това правителство”. 

„Най-важното е, че в този момент от България идват дипломатически послания, които са културни, не са националистически, както по времето на Захариева и Каракачанов, което е безспорна разлика. Но до декември по отношение на конституционните поправки топката е в нашето поле. Добре е България да не пали допълнително атмосферата у нас. Случаят с Пендиков например точно показва, че това е антиевропейско отношение. Начин, по който съседът не трябва да се държи. Човек, бит по съвсем други причини, да го вземеш при себе си и след това да му дадеш българско гражданство, е пример как не трябва да се държиш. Добре е, че няма такова поведение. Но независимо от всичко „топката” вече е в нашия двор”, казва Пендаровски в интервю за „Свободен печат”. 

На въпрос за това дали ще има среща с българския президент Румен Радев, Пендаровски казва, че преди две години е имало уговорен период за негово посещение в София. 

„Но когато приех представителите на ОМО „Илинден”, той се обади и ми каза, че има протести пред кабинета му, и че от гледна точка на сигурността ще бъде много трудно да се организира това посещение. Остана за бъдещо време, когато ситуацията щеше да е по-добра. Безспорно е, че имам отворена покана, но бих отишъл, когато видим някакво придвижване в двустранните преговори и в рамките на историческата комисия, и ако има някаква атмосфера. За съжаление атмосферата само се влоши и достигна кулминацията си заради този неразумен момент на реакция по отношение на срещата (ми) с македонци, които живеят там (в България), на които не дадох никакво обещание, въпреки че сдружения и политически партии от Северна Македония всеки ден ходят в България, при премиер, президент... Все пак трябва да има добра атмосфера, за да има положителен ефект. Като цяло поведението на България през последните три години не е положително, имаме ефективна българска блокада”, казва Пендаровски.

Според него Северна Македония е готова да започне преговори с ЕС, защото година след първата междуправителствена конференция резултатите от скрининг процеса са много добри и „ако няма такъв натиск по двустранни въпроси и проблеми, какъвто има сега от България”, за четири години, както той твърди, страната може за приключи с преговорите и „просто да чака ратификацията” на протокола за членство в ЕС. 
Маринела Величкова/БТА