Правителството на Северна Македония стартира процедура за вписването на българите в Конституцията – едно от условията югозападната ни съседка да започне втората фаза на преговорите за присъединяване с Европейския съюз до края на тази година, отбелязва скопското електронно издание "Локално“, цитирано от "Фокус".

Македонското правителство одобри пристъпване към конституционни промени

Във вторник правителството на премиера Димитър Ковачевски прие текста на предложението за насоки за промени в Конституцията и взе решение да внесе документа в парламента.

Северна Македония започна първата фаза на преговорите с Европейския съюз през юли миналата година в Брюксел, но за да премине към втората фаза и да започне да отваря глави, трябва да включи българите в Конституцията до края на скрининга (който се очаква през ноември ). Управляващата в Скопие коалиция няма необходимата подкрепа от опозицията, която всеки ден повтаря, че "не е съгласна на промени по българския диктат“, припомнят от редакцията.

Ковачевски: Не бива да се бърза с конституционните промени

Предложението за конституционни изменения е изготвено въз основа на заключенията на парламента, приети на сесията, проведена на 16 юли 2022 г., и се позовават на заключенията на Съвета на ЕС, общата позиция и встъпителното изявление на ЕС на политическото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяване на РСМ към Общността.

Подчертава се, че в съответствие със стратегическата си решимост за пълноправно членство в ЕС, Северна Македония е решена да изпълни задълженията, поети в рамките на преговорите за присъединяване с Европейския съюз, които започнаха с провеждането на първата Междуправителствена конференция през юли миналата година.

Промените се отнасят до включване на българите в преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията, припомня изданието.

Според предложението в текста: "Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненският народ и др.“ трябва да се постави запетая и се добави: "българския народ, хърватския народ, черногорския народ, словенския народ, еврейския народ и египетския народ“.