В Министерския съвет проведохме среща на Работната група по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи във Facebook профила си служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

„Това е нов механизъм на Европейския съюз и всички страни членки се учат в движение как да го изпълняват. Но това не означава, че е допустим толеранс за грешки или забавяния - напротив, в сегашната напрегната икономическа среда, трябва да работим още по-интензивно, за да се възползваме най-добре от тези средства. Необходимо е да се реализират реформите и проектите, които ще направят икономиката ни по-силна и устойчива“, посочи Пеканов. 

България е изпълнила 21 от 22 условия за първото плащане по Плана за възстановяване

„Свиках представители на ведомствата, върху които пада отговорността за реализацията на техните цели и индикатори. Всички трябват да бъдат концентрирани и мотивирани, за да защитят поетите ангажименти“, каза още той.

Според Пеканов в идните месеци по отношение на второто плащане по Плана, което трябва да бъде поискано в края на годината, стоят сериозни задачи пред Министерството на енергетиката, Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие.
 
Важни законови промени се подготвят и от Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа. Всички ведомства имат задължения и по реализацията на своите цели за следващите години, по които работата може и трябва да започне още сега“, посочва Пеканов. 

„Успешният процес включва ефективна координация и планиране, чрез които да гарантираме, че процесите се движат според обещаните етапи и няма да възникнат потенциални проблеми или трудности по отделни незавършени проекти или реформи. Само така ще гарантираме, че сме си свършили работата, когато дойде моментът да отчетем успешното изпълнение на конкретен етап пред Брюксел, така че да получим предвидените средства“, пише още служебният вицепремиер.