Парите трябва да бъдат получени тази есен, защото са необходими на бюджета, заяви вицепремиерът
21 от 22 условия по първото плащане от Плана за възстановяване са изпълнени, текат формални процедури по финализиране преди да бъдат пратени в ЕК. Последният индикатор – проект за модернизация на МВР, т. нар. ТЕТР система, не беше изпълнено от редовното правителство. В последното си заседание, те го възлагат на „Информационно обслужване”, което ЕК счита, че е недопустимо. Вътрешният министър Демерджиев пое ангажимент отново това да се възложи на МВР. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов.
 

"Без значение от предисторията, отговорното поведение изисква важните ангажименти, които сме поели пред европейските институции, да бъдат уважавани", заяви вицепремиерът.

Пеканов: Над 3,7 млрд. лева ще дойдат идните месеци по Плана за възстановяване
 
Целта е да получим парите тази есен, защото са необходими на бюджета. МВР ще работи усърдно обществената поръчка да доведе до избирането на изпълнител, след като сме спазили всичките европейски процедури, уточни още Пеканов.

Вътрешният министър Иван Демерджиев уточни, че проектът е за комуникационна система, която трябва да осигури надеждна и сигурна комуникация в системата в МВР. "Но за нас трябваше да осигури надеждна и сигурна комуникация между системата на МВР и системата на Министерството на отбраната. Така планираната система по техническо естество обаче не отговаря на съвременните характеристики. Това е остаряла технология, която можеше да бъде избегната да бъде включена в Плана за възстановяване". Стана ясно, че редовното правителство на Кирил Петков е върнало проекта в Плана за възстановяване, след като е било отпаднало при последната преработка на плана от втория служебен кабинет на Стефан Янев, поради сложността и техническите несъответствия.