България очаква над 3,5 млрд.лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Той представи приоритетите в работата си в служебния кабинет.

Националният план за възстановяване и устойчивост и оперативните програми са ключов ресурс за страната ни и той ще ни помогне да извършим един сериозен скок в нашата икономика и за ситуацията в страната, заяви Пеканов. И допълни, че по Механизма за възстановяване и устойчивост трябва да изпълняваме нашите цели и да покриваме различни индикатори, да се справяме по-добре и чак тогава да получим финансов ресурс.

"В идните месеци предстои да се подготвят и стартират процедури на стойност 3,7 млрд. лева. Поели сме ангажимент и отговорност за осигуряването на този значителен финансов ресурс и да го защитим. За да отключим тези средства, трябват много реални действия, за да знаем, че сме изпълнили договорените с ЕК ангажименти", заяви Пеканов.

По думите му това са инвестиционни дейности и проекти от една страна, които трябва да стартират, за да помогнат на икономиката ни, но и да я направят по-устойчива, каквато е целта на плана.

В същото време предстои да се изготвят и приемат законови промени, които да ни позволят да изпълним тези 22 законодателни мерки по второто плащане, които са обещани в рамките на тази година.

"Нашата цел в следващите седмици да подготвим тези процеси така, че България да е успяла на 100 процента да отговори на тези ангажименти - тогава, когато трябва да ги отчетем пред Брюксел. Нашата надежда е това да постави основи за устойчив процес на действие за изпълнение на целия План за възстановяване и устойчивост в идните години", каза още той.