"Руската църква трябва да отвори неминуемо. Храмът не може да бъде заключен. Да си зададем въпроса кой го е заключил. Казва се, че свещеникът, който вече не е в България, го е заключил и е оставил ключовете в посолството. Нека да установим при кого са ключовете, за да отвори веднага църквата". Това заяви пред журналисти депутатът от ДПС Делян Пеевски.

По думите му храмът трябва да бъде отворен за всички миряни.

"Правителството трябва да отговори на тези въпроси и веднага да се задействат църквата да се отвори. Надявам се, че премиерът ще вземе отношение", каза още Пеевски.

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващите

Той посочи, че подкрепя предложението на БСП за извънредно изслушване на председателя на ДАНС за "мистериозния доклад" относно експулсирането на руски свещеници. 

Депутатът е категоричен, че не трябва да има критиките нито от страна на политиците, нито от страна на службите, защото това вреди на България.

"Според мен ДАНС не трябваше да излиза с позиция по казуса, но не трябваше и от другата страна да има този тон", подчерта Пеевски.

На въпрос дали ДПС ще издигне кандидатура за кмет на София, той заяви, че няма да имат такава. Пеевски отказа да коментира номинацията на Антон Хекимян, издигната от ГЕРБ-СДС, за кмет на София.

Припомняме, че преди дни архимандрит Васиан и други двама служители на Руската църква бяха експулсирани от България заради данни за шпионаж, малко след това църквата затвори врати. "Църквата "Свети Николай" в София не е затворена по решение на посланик Елеонора Митрофанова. Функционирането на храма е невъзможно, защото всичките свещеници, работещи в него, са експулсирани", това посочиха в позиция от посолството на Русия в България.