В сградата на Софийската митрополия апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари дари на патриарх Неофит - от името на папа Франциск, Свети мощи на Св. Климент папа Римски и на Св. мъченик Потит. Предаването на мощите е своеобразно продължение на апостолическото посещение на папа Франциск в България през май 2019 година, като то се състоя на среща, преминала в сърдечна атмосфера между двете делегации на Католическата църква в България и на българския патриарх. Това съобщиха от Католическата църква у нас.

Българска Патриаршия

От католическа страна, освен посланика на папата, са присъствали Негово Високопреосвещенство монсеньор Христо Пройков - председател на Междуобредната епископска конференция на Католическата църква в България, монсеньор Страхил Каваленов - генерален викарий на Никополската епархия, монсеньор Стефан Манолов - генерален викарий на Софийско-пловдивската епархия, отец Ярослав Бабик - енорийски свещеник на конкатедралния храм "Св. Йосиф" в София, свещеници и миряни, част от организаторите по посещението на папата.

Българска Патриаршия

С тържествен камбанен звън са били посрещнати Светите мощи. След като е получил дара на папата, патриарх Неофит е изразил духовната си радост "да посрещне дарените от Негово светейшество папа Франциск мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици - Св. Климент папа Римски и Св. Потит мъченик, което той прави като братски жест към Българската православна църква след неговото посещение през май 2019 г. в България".

Българска Патриаршия

"Голяма благодат е за нашата Българска православна църква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните Свети ученици, да получим и частица от Светите мощи на всепочитания Климент папа Римски, основател на Сердикийската църква и неин първи епископ, които са духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народ", е заявил патриарх Неофит. Той е допълнил, че "пред тази свята памет, съчетана с празненствата, посветени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в древния храм "Сан Клементе" в Рим, като по този начин засвидетелства и своята благодарност пред Римския епископ".

Българска Патриаршия

Апостолическият нунций, след като е предал Светите мощи, е казал: "Днес мощите на Свети Климент, папа Римски се връщат, заедно с тези на Свети Потит, по тези земи, в които живяха двамата Свети мъченици, по местата, видели мисионерското дело на Светите братя Кирил и Методий". Монсеньор Пекорари е припомнил посещението на папата в България през май миналата година, цитирайки думите на Светия Отец, имайки предвид това което обединява Българската православна църква и Римската църква, въпреки непълното общение и различието в традицията. Според него, "ценният дар на мощите е знак на желанието на папата да търси и да се моли за единството на християните и на взаимното уважение, характеризиращо отношенията между Светия престол и Българската патриаршия".
БТА