/ iStock/Getty Images
Лидерите на "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", които преговарят за бъдещо управление, се събраха на обща координационна среща в сградата на парламента преди днешното пленарно заседание.

Финалните текстове са готови в момента, така че се надяваме, че ще имаме напълно актуализирано коалиционно споразумение утре до края на деня, заяви пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Асен Василев след срещата.

Асен Василев: Финалните текстове на споразумението са готови

"Днес се събрахме заедно, за да изчистим последните текстове по законодателната програма, но хубавото в този формат на коалиционните партньори е, че комуникацията тече непрекъсното. Ще се координираме оттук нататък много тясно, за да имаме едно работещо правителство", каза Кирил Петков, съпредседател на ПП. Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите четири години, посочи той.

От БСП имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в бюджетирането за догодина, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира, че днешната среща не би трябвало да е изненада. Още в началото ние казахме, че след като приключи работата на експертите, ще има лидерска среща между четирите формации, допълни Нинова.

От БСП възразяват срещу коалиционното споразумение заради неясни социални мерки

Утре БСП свиква присъствено заседание на Националния съвет на партията от 13.00 часа. В дневния ред е обсъждане и утвърждаване на коалиционно споразумение за съставяне на правителство на Република България, съобщиха от партията.

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" коментира, че срещата е минала много конструктивно. Успяхме да постигнем съгласие за всичко, така че няма никакви проблеми, каза тя.

Всяка една страна трябваше внимателно да преразгледа споразумението. Всеки си слага подписа, всеки иска да бъде спокоен, всеки иска нещата да вървят нормално и да има и желания от всички диалог. Затова беше тази среща, посочи Митева. Тя потвърди, че Слави Трифонов ще подпише споразумението, но не можа да уточни дали подписването ще бъде двустранно или общо за всички.

Христо Иванов за коалиционното споразумение: Може да има отлагане, но няма буксуване

Председател на ПГ "Демократична България" Христо Иванов обясни, че срещата е била координационна за доуточняване на законодателната програма и по рамковото споразумение. Няма абсолютно никаква драма, от моя гледна точка. Имаше да се изчистят формулировки по текстовете, в абсолютно работен формат, уточни той. Според Иванов процесът не се бави или буксува.

"При нас, от страна на "Демократична България", и трите партии са взели решение по принцип да подкрепят предложеното споразумение и състава и структурата на Министерския съвет", заяви Иванов.

Не сме уточнявали дата за подписването на споразумението, каза той. Иванов посочи, че не са променяли съгласието, че подписването ще бъде поотделно - всяка формация с ПП.

На въпрос дали Борислав Сандов ще е техен вицепремиер, Иванов каза, че това ще стане ясно, когато мандатоносителят обяви състава на Министерския съвет.

Стефан Янев е получил покана да стане министър на отбраната

Междувременно служебният премиер Стефан Янев потвърди, че е водил предварителен разговор за пост в редовния кабинет. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пък заяви, че не е получавал предложение да остане.

Имал съм предварителен разговор, но нека да изчакаме първо да се направи коалиционното споразумение и след това да се запозная с него, за да съм наясно какви ангажименти поемам, коментира Стефан Янев пред журналисти в парламента във връзка с очакванията да заеме поста министър на отбраната в бъдещия редовен кабинет.

Вчера Калина Константинова от ПГ "Продължаваме Промяната" потвърди пред журналисти, че е номинирана за вицепремиер от формацията.
БТА