Съюз на Свободните Демократи (ССД) ще даде подкрепата си за формацията на Кирил Петков и Асен Василев за парламентарния вот
ПП "Съюз на Свободните Демократи" (ССД), създадена от бившия кмет на София и бивш служебен премиер Стефан Софиянски, ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат, се казва в прессъобщение от партийната централа.

"За трети път от началото на прехода сме изправени пред вододелен избор, от който ще зависи бъдещето на България. Дали отново да поеме в посока на останалите европейски държави, в които разделението на властите, върховенството на закона и правата не са просто бланкетни фрази, а са част от нормалното ежедневие. Или да продължим да се намираме в зоната на "тъмните субекти", където няма функционираща икономика, корупцията е задължителен елемент за оцеляване на бизнеса, а иновациите и технологиите са думи без материални измерение", се казва в позицията.

Радев: Очаквам българските служби да не оставят неразкрити кутии на Пандора

Решението ССД да застане зад кандидатурата на Радев за втори президентски мандат е взето на национално събрание на формацията. Според партията сегашният държавен глава има последователната и доблестна позиция по отстраняване на предишния модел на управление, "довел България до икономически и духовен застой, трайно закотвил я на последното място в ЕС". Положителна, според ССД, е и провежданата от него балансирана външна политика, отстояваща интересите на страната ни. "В тази връзка изразяваме, че споделяме напълно визията на президента Радев по отношение на Република Северна Македония и Зелената сделка, включително искането му въглищните ни централи да работят и след 2036 г.", се посочва в позицията.

Радев: Потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за ЕС

Структурите на ПП "Съюз на свободните демократи" са решили и да подкрепят коалиция "Продължаваме промяната" на предстоящите парламентарни избори. Те смятат, че от партиите в център-дясно именно с новото обединение имат идеологическа и ценностна близост. "Освен това вярваме, че нейните основатели Кирил Петков и Асен Василев ще запазят същия стил на управление, който демонстрираха в качеството си на служебни министри", се посочва в мотивите.