"Потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за ЕС". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата Срещата на върха в Бърдо.

Темата на срещата е била Търсене на начин за преодоляване на препятствията пред започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

"Нашите европейски партньори все повече разбират проблема ни със Северна Македония. Истинската същност на проблема в нашата съседка е системната дебългаризация. Това е системнотото унищожаване години наред на българското културно историческо наследство", заяви Радев.

Радев разговаря със Зоран Заев, Меркел и Макрон на срещата в Бърдо

По думите му това не е двустранен проблем.

"Правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, заложени дълбоко в основите на ЕС. Тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в Република Северна Македония. И на фона на поредната подмяна на български паметник в Северна Македония - доказателство, че се унищожава паметта на мъртвите българи. Ние искаме този процес окончателно да спре", подчерта президентът.

Скопие: Проведено е разследване по случая с подменената надгробна плоча

Той допълни, че всяка европейска страна е минала своя катарзис.

"Нашите позиции са ясни - докато този своебразен възродителен процес продължава , докато нашите сънародници все още са потискани, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите.

Държавният глава представлява България на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани.