/ iStock/Getty Images

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която започва в Бърдо.

В рамките на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, държавният глава Румен Радев е поканен от европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи и от министър-председателя на Република Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. По-късно президентът Радев е поканен от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Френската република Еманюел Макрон и с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев, гласи графикът, оповестен от прессекретариата на държавния глава.

Най-вероятно на срещите ще бъде обсъдена позицията на България спрямо европейската перспектива на РС Македония.
Радев: Спазването на човешките права ще ускори европейската интеграция на РС Македония

Преди дни Румен Радев коментира, че България очаква конкретни резултати по отношение на спазването на човешките права в югозападната ни съседка, което да ускори европейската интеграция на РС Македония.

Той съобщи още, че има сигнали за упражняване на натиск върху хора, които открито изявяват българската си идентичност по време на настоящото преброяване на македонското население.
 
"Това е недопустимо за страна, кандидатстваща за членство в ЕС“, е заявил Румен Радев пред германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер .

България е на позиция, че дадените през годините многобройни декларации и обещания от страна на държавното ръководство на Република Северна Македония към страната ни "остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество".

Зоран Заев: След изборите имаме добър шанс с България

Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония.