В диалога си с Република Северна Македония България отстоява не само национални интереси, а преди всичко ценностите на Европейския съюз, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права.

Това заяви президентът Румен Радев, който е провел телефонен разговор с президента Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Той се е състоял по инициатива на германския президент в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 5 и 6 октомври в Словения, съобщиха от президентството.

Зоран Заев: След изборите имаме добър шанс с България

"България очаква конкретни резултати по отношение на спазването на човешките права в югозападната ни съседка, което да ускори европейската интеграция на РС Македония", е подчертал Радев.

Президентът е обяснил на колегата си, че при него има постъпили сигнали за упражняване на натиск върху хора, които открито изявяват българската си идентичност. Това се случвало по време на настоящото преброяване на македонското население.
 
"Това е недопустимо за страна, кандидатстваща за членство в ЕС“, е заявил Румен Радев.

Президентът подчерта също така, че дадените през годините досега многобройни декларации и обещания от страна на държавното  ръководство на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония.