Председателят на парламента ще определя кой да ръководи заседанията на временната комисия за машинното гласуване
Парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Депутатите гласуваха създаването ѝ със 143 гласа „за“ – двама – „против“ и 0 – „въздържал се“. Проектът на решение е внесен от Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“.

Председателят на временната комисията за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, ще бъде определян от председателя на Народното събрание за всяко едно нейно заседание. Това обяви заместник-председателят на парламента Росица Кирова, след като на няколко пъти пленарната зала не успя да постигне консенсус около избора на председател на комисията.

Временната комисия ще се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Временната комисия се създава за срок от три месеца, предвижда проекторешението. 

Пленарната зала избра членовете на комисията: Радомир Чолаков, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Божидар Божанов и Явор Божанков от ПП-ДБ, Деян Николов и Даниел Проданов от „Възраждане“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Иван Иванов от БСП за България, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Зам.-председателят на ЦИК: Основният проблем е недоверието към машините

Борислав Гуцанов заяви от трибуната, че изборният процес е основен елемент от националната сигурност на България. Затова ние от БСП нееднократно коментирахме, че имаме обосновани твърдения, че има проблеми с машинния вот, че има възможности за манипулация и не сме сигурни как е протекъл изборният вот. След проведените избори от юли 2021 г. считаме и сме убедени, че има манипулация в машинния вот, отбеляза депутатът.

В изказването си Гуцанов визира още изтеклите записи от "среднощното заседание" на "Продължаваме Промяната", на което ясно са се чули думите на Кирил Петков: "след като направихме ала-бала с президента, успяхме да направим този резултат иначе резултатът ни щеше да е 10 процента".  Гуцанов попита дали целта на тази комисия е да установи, какво значи "ала-бала с президента" и какво значат тези 10 процента. Той постави въпроса и за "Информационно обслужване" - дали накрая там не стават последните промени в изборния резултат и поради каква причина бяха отстранени специалистите от Централната избирателна комисия, какво се случи, попита Гуцанов. 

Ако искаме да сме парламент, който е реално избран, а не под съмнение, тези въпроси трябва да намерят своите отговори в тази комисия, посочи депутатът.
 
Теодора Цанева/БТА