Парламентът гласува удължаване мандатите на шефовете на БНР и БНТ
Парламентът гласува удължаване мандатите на шефовете на БНР и БНТ / БГНЕС, архив

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от различни парламентарни групи. Според новия текст в закона, ако мандатът на генералния директор на БНР или на БНТ е изтекъл, но не е избран нов, то настоящият продължава да изпълнява своите правомощия до встъпване в длъжност на новия ръководител.

Според вносителите целта на промяната е да се даде възможност на Съвета за електронни медии (СЕМ) да изпълнява процедурата по избор на генералните директори на обществените медии чрез конкурс и да няма празнина в управлението на БНР и БНТ.

В рамките на дебатите Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт (ПФ) предложи да се въведе срок от три месеца, за да не се удължава мандата безкрайно. Депутатите от Реформаторския блок (РБ) Иван Иванов и Атанас Атанасов подкрепиха слагането на срок. Предложението обаче не беше прието в зала.

Настимир Ананиев от РБ попита какво ще се случи, ако СЕМ бездейства и не избира нов директор на БНР или на БНТ. Той предложи директорите на обществените медии да бъдат избирани от парламента.

Според Ирена Соколова от ГЕРБ промяната ще предотврати настъпването на криза при избора на нови директори на двете медии. Росен Петров от БДЦ допълни, че поправката ще създаде у обществените медии спокойствие и сигурност.

Независимият депутат Лютви Местан заяви, че трябва да се прекрати практиката на безпринципно удължаване на мандатите.