Паник-бутони в такситата, иска синдикат
Паник-бутони в такситата, иска синдикат / netinfo

Независимият транспортен синдикат “Авто 94” – Варна, ще изготви протестна декларация във връзка с трагичния инцидент с убития таксиметров шофьор в Сливен. Документът ще съдържа и предложения за предприемане на мерки за осигуряването на безопасността на шофьорите и ще бъде изпратен до Министерството на вътрешните работи, каза председателят на синдиката Димчо Иванов.

„Искаме активни действия от МВР, не само да ни проверяват и глобяват, а и да ни оказват съдействие, когато имаме нужда”, каза синдикалистът. Той посочи, че таксиметрови шофьори са искали помощ от полицията в случаи на неплащане на извършена таксиметрова услуга, но служителите на реда са заявявали, че не могат да се намесват.

Едно от исканията на таксиметровите шофьори е за въвеждане на изискване за наличие на паник-бутон в такситата. Има и специални електрически бутони за блокиране на клиенти, отправили заплахи или извадили някакво оръжие, каза Димчо Иванов. Той поясни, че преди няколко години в таксиметровите централи е функционирала система за сигнализиране в случай на възникване на инциденти, но по решение на централите е спряна от експлоатация.

Конкретните предложения за предприемане на мерки за безопасност ще бъдат изготвени след съгласуване с организациите на таксиметровите шофьори от Североизточния регион, посочи председателят на синдикат “Авто 94”.