Коронавирусът размести пазара на наемите в страната - заради пандемията все повече хора освобождават квартирите си и се връщат по родните си места. Това доведе до пренасищане на пазара, констатира NOVA.

Мария Дамянова търси имот под наем от месец. Споделя, че идеалното за нея жилище предлага уют и е на добра локация.

„В момента ми прави впечатление, че имотите, които гледах, са със занижени цени, това е добре за мен”, каза Дамянова.

За спад в цените потвърждават и брокерите. Причината за това е големият брой хора, които напускат квартирите си заради пандемията.

„Много от тях работят дистанционно и избират родния си град пред квартирата в София. Така целят да намалят разходите си”, коментира управителят и собственик на агенция за недвижими имоти Огнян Велинов.

Налице е връзка между големината на жилището и спада в искания за него наем. „Колкото по-големи са самите жилища, толкова по-осеазаемо е падането на цените”, добави Велинов.

Наемодателите също твърдят, че в пандемична обстановка са склонни да направят компромис с месечния наем. „Намалихме наема, нямаше как да стане. В началото очаквахме едно, но се получи друго. В момента пазарът работи по различен начин”, смята наемодателят Евстатиос.

Докато Мария търси идеалното жилище в София, брокерите в страната също разказват за промените в пазара на имоти.

„Коронакризата определено остави отпечатък върху нашия пазар. В момента той е затихнал и търсенията са все по-малко”, заключи брокерът Георги Радев.