Над половин милион българи страдат от белодробни заболявания
Пациентски организации сигнализираха за сериозна криза с кислородни концентратори и бутилки.

Над половин милион българи страдат от белодробни заболявания, предава NOVA. Наталия е една от тях. Сега тя диша сама. Преди години обаче се сблъсква с диагнозата пулмонална артериална хипертония.

„В продължение на 4 години, живях с кислородна терапия вкъщи.  Не е лесно, защото си вързан на един дълъг кабел и с него обикаляш апартамента си”, сподели жената.

Националното сдружение на частните болници: Спирането на плановите дейности е грешка

По време на пандемията обаче, хората като Наталия се оказват в патова ситуация. Оказва се, че на много места, пулмологичните отделения са превърнати в COVID звена, а хронично болните се пренасочват към кислородна терапия у дома.

Терапията вкъщи обаче се оказва проблем заради сериозния дефицит на кислородни бутилки. Причината е, че много хора се презапасяват от страх. Така хора със сериозна дихателна недостатъчност се озовават в списъци за чакане.  

На този фон, специалистите са категорични, че кислородната терапия без лекарско предписание е изключително опасна. От здравното министерство успокояват, че въпреки натиска върху системата, кислород има за всички болници.
nova.bg