/ iStock/Getty Images
Спирането на плановите дейности е грешка. Това се посочва в позиция на Националното сдружение на частните болници. От сдружението се изпратили позицията си на министъра на здравеопазването и го призовават да отмени заповедта, с която се наложи спиране на плановите операции и дейности в болниците.

Представителите на сдружението апелират ограниченията да се насочат на местата, в които "наистина ще имат ефект и няма да струват човешки животи".

В позицията си от сдружението припомнят, че при предстояща хоспитализация в болниците се прилага контрол чрез тестове, така че рискът от предаване на заразата от COVID-19 вътре в болницата е много нисък.

"Не може да става дори дума за сравнение с риска, на който са изложени хората в заведения, хотели, обществен транспорт, офиси на фирми и администрация и други, разрешени за посещение към момента места", се подчертава в позицията.

COVID-19 не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, от което страдат хората в момента и пренебрегването на всички останали заболявания за сметка на него ще ни струва твърде скъпо, защото забраната пречи да се извършва своевременно диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, белодробни и други заболявания, посочват още в позицията си от сдружението.

В немалко от тези случаи отлагането на медицинска помощ може да има фатални последици за пациентите, се допълва в текста.
БТА