Отвлякоха Жоро Пурата?
Отвлякоха Жоро Пурата? / netinfo
Бившият митничар Георги Георгиев, познат с псевдонима Жоро Пурата, е в неизвестност, научи Дарик. От МВР съобщават, че Жоро Пурата е в неизвестност от 06:00 часа вчера. По случая има образувано досъдебно производство.

Името на Георгиев беше намесено в няколко разработки на бившата ГДБОП, свързани с участието му в контрабандни канали. Бившият служител на АгенцияМитници” беше сочен като един от основните участници в контрабандите канали у нас.

Георги Георгиев – Пурата е работил в митницата от 1994 година. Името му е свързвано с ексдиректорката на митницата на Аерогара „София” Боряна Емилова, за която според информации в медиите е работил като шофьор. Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията Жоро Пурата е наследил система за обмитяване на рискови стоки по занижени цени, създадена от Боряна Емилова.

Напускането на Пурата от системата на митниците стана, след като телевизионно разследване разкри как той и колегата му Радослав Живков-Джими с по 300 лв. заплати са се возили в супер скъпи лимузини за 2 млн. евро.

Жоро Пурата беше арестуван при акция на ГДБОП на софийското летище през юни 2007 година, заради нелегален внос на мобилни телефони. Въпреки че прокуратурата поиска остоянна мярка "задържане под стража", на Жоро-Пурата му бе наложена мярка "подписка". При акцията на летището бяха арестувани и митническите инспектори Радослав Живков–Джими и Ивайло РазложкиТихия.

Задържаните от групата бяха оставени в ареста от Апелативния съд, но по-късно Тихия беше пуснат под гаранция от 10 000 лева. Джими и Пурата също излязоха на свобода под гаранция.