От 1 юли граничният пункт "Илинден - Екзохи" ще бъде отворен за туристи, обяви областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Отново колона от автомобили на „Кулата“ на фона на жегите (ВИДЕО)

Главният секретар на Министерството на външните работи на Република Гърция е уведомил в четвъртък българското посолство в Атина, че пунктът ще започне да пропуска от гръцка страна туристи с пътници автомобили и автобуси, каза на брифинг пред медии Николай Шушков.

Официалното решение на гръцкото правителство се очаква в рамките на днешния ден, с което ще се уточни режима на преминаване. "От българска страна уверявам, че имаме пълна готовност с всички екипи от контролните органи, които да работят на 24-часов режим на работа", посочи Николай Шушков.

Километрични опашки на „Кулата“ и тази сутрин (ВИДЕО)

По думите на областния управител на Благоевград това е успех за българската дипломация, която от затварянето на пункта "Илинден - Екзохи" е работила активно по този проблем. Катализатор за това решение вероятно е и срещата на делегация, водена от Николай Шушков с управителите на областите Драма и Кавала, посочи той.

Гръцката страна е уведомила българското правителство и за това, че на ГКПП "Кулата - Промахон" ще бъде засилено присъствието с над двадесет гръцки гранични полицаи, което да ускори преминаването. Очаква се да бъде отворен и граничния пункт "Богородица - Евзони" на границата между Гърция и Република Северна Македония, откъдето ще се пренасочват пътниците от Сърбия и Северна Македония, което също ще намали трафика на ГКПП "Кулата", допълни Николай Шушков.
БТА