Отложиха за ноември делото срещу Полфрийман
Отложиха за ноември делото срещу Полфрийман / netinfo
Отложиха за ноември делото срещу Полфрийман
22963
Отложиха за ноември делото срещу Полфрийман
  • Отложиха за ноември делото срещу Полфрийман

Софийският градски съд отложи за 9 ноември процеса срещу австралиеца Джок Полфрийман, който в края на 2007 г. уби 20-годишния Андрей Монов в центъра на София. Причина за отлагането бе неявяването на четири вещи лица, които трябваше да изготвят комплексни съдебни експертизи по делото.

По време на заседанието бе изслушана единствено свидетелката Надежда Пейчева, дежурен видеоператор на 27 и 28 декември 2007 година, когато бе убит Монов. На предишното заседание стана ясно, че камерите за видеонаблюдение в центъра на София не са успели да заснемат момента, в който австралиецът наръгва фатално с нож 20-годишния Монов. Тогава Експертът Йордан Далуков обясни, че не е заснет физически контакт между Монов и други лица.

Анализираният видеозапис е с продължителност около три часа и е заснет от шест камери, разположени на различни места в центъра на София - от подлеза на "Булбанк" до кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски", срещу църквата "Св. Неделя", където е извършено и убийството. Тогава тежко пострада и друго момче - Антоан Захариев.

Процесът вече се точи повече от година и половина. Полфрийман отказва де се признае за виновен и твърди, че се е опитал да спаси друго момче от побой. Ако вината му бъде доказана, австралиецът ще получи затвор от 15 до 20 години. По делото има постъпили и граждански искове на стойност 250 000 лева.