Отложиха делото срещу служителите на Пътния фонд
Отложиха делото срещу служителите на Пътния фонд / снимка: Sofia Photo Agency
Софийският градски съд отложи за 16 октомври делото срещу бившите служители на фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Любомир Лилов и Иван Владимиров.

Бившият изпълнителен директор на фонда Веселин Георгиев категорично оневини двамата си служители. Според показанията му не са имали властта и правомощията да разрешат и приемат проекта на архитект Георги Янев. Те нямат и функциите да отменят постановлението, наложено от гл. секретар на фонда Живко Недев, според което проектът е бил отхвърлен.

Двамата бяха задържани на 24 януари за това, че поискали подкуп от 50 000 лева от архитекта Георги Янев. Парите били предназначени за прекатегоризирането на земя, близо до Велико Търново, позволяващо върху нея да бъде извършено строителство.

Прокуратурата обвинява Лилов за това, че като директор на Дирекция "Усвояване на средства от ЕС" към Министерство на финансите е поискал и приел от Янев сумата от 25 000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от друго длъжностно лице - Иван Владимиров. Владимиров от своя страна трябвало да съгласува изменение на плана за застрояването и на регулационния план в землището на село Леденика, община Велико Търново. Лилов е обвинен и че предложил на Владимиров 25 000 лв.

Според обвинението Владимиров, като началник сектор "Подготовка търгове и договаряне" и временно изпълняващ длъжността началник на отдел към Фонда, приел предложението на Лилов да вземе парите. В хода на процеса Лилов се призна за виновен, че е вземал подкуп, но отрече да е давал такъв.