Отлага се стачката на миньорите от „Марица Изток”
Отлага се стачката на миньорите от „Марица Изток” / netinfo

Планираната за тази сутрин ефективна стачка на миньорите от “Марица Изток” се отлага. В петък правителството взе решение да изпълни исканията на протестиращите, а поетите ангажименти са били разписани лично от премиера Сергей Станишев.

Правителството е обещало да отмени данъка върху социалните плащания в пари и в натура. Има препоръка до ръководството на мините да компенсира работниците за направените удръжки през изминалите месеци. Наредбата за регулиране на заплатите в държавните и общинските предприятия ще бъде променена така, че да позволява на мениджърите на печеливши дружества да увеличават възнагражденията на своите служители.

Поправка в кодекса за социалното осигуряване, която ще запази облекчения режим за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд, очаква одобрение от Народното събрание. Засега синдикатите в Мини „Марица Изток” остават в стачна готовност. Стачката се отлага най-рано за четвъртък, тъй като в сряда ще заседава Съвета за тристранно сътрудничество по проблемите на въгледобива.

Други новини от Стара Загора