Брюксел въвежда нови изисквания за безопасност на автомобилите. От 2022 година всички нови коли трябва да са оборудвани с модерни системи за сигурност. Целта е значително да се намали броят на катастрофите и жертвите по пътищата на Европа. Отговарят ли автомобилите у нас на новите изисквания – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”, предаде NOVA.
След въвеждането на различни системи за безопасност катастрофите в Европа са намалели наполовина за последните 20 години. На този фон - средната възраст на автопарка у нас е най-висока в целия ЕС – 17,5 години. Регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 млн. От тях над милион са над 20 години, а едва 100 000 са на възраст до 5 години.

Според експерти това води до сериозен риск на пътя. Затова и автомобилният бранш настоява за спешни мерки, които да повишат безопасността при движение. Избягването на челен удар или верижна катастрофа е истинско предизвикателство за шофьорите. Всяко рязко натискане на спирачката може да се окаже пагубно, тъй като автомобилът става неуправляем, разказва рали шампионът Калин Бенчев.

Лепят екостикери на автомобилите

 

„Когато имаме мокра настилка, автомобилът се опитва да сработи, да нормализира колата, но се оказва невъзможно”, обясни той.

Според него модерните антиблокиращите системи трябва да са неизменна част от всеки автомобил на пътя. Защото могат да спасят шофьорите от много рискови ситуации.

„В момента, в който натиснем спирачката и вътре автомобилът не е оборудван със системата, гумите блокират и така се увеличава спирачният път”, поясни Бенчев.

След две години всички нови коли, които се движат по европейските пътища, трябва да са оборудвани с такива модерни системи за безопасност. „Умните” асистенти отчитат както рисковете около колата на пътя, така и самото поведение на водача, което би довело до инцидент.


Volkswagen има споразумение по „Дизелгейт“ с германски потребители

„Новите автомобили ще бъдат оборудвани със системи за проверка на алкохола на водача, ще има черна кутия във всяка една кола, ще се усилват всички аварийни системи. Автомобилът ще има възможност да спре, ако някой излезе пред него. В ЕС в последните години към 70 % намаляха жертвите при ПТП, точно защото автомобилите станаха с много високо ниво на безопасност”, заяви Храбрин Иванчев от Асоциацията на автомобилните производители.

Все още обаче огромната част от автомобилите у нас не отговарят на тези изисквания, тъй като автопаркът ни е изключително остарял, показват данните от доклад на автомобилния бранш. Документът отчита връзката между качеството, техническото състояние на колите у нас и нивото на пътната безопасност в страната.

„Това са автомобили, които са били изработени с технологии и стандарти от миналия век. За 20 години автомобилната промишленост изключително много се промени, въведоха се много нови технологии, много нови системи за активна и пасивна безопасност”, каза Иванчев.

NOVA