/ iStock/Getty Images
"Потребителската федерация и „Фолксваген“ (Volkswagen) са постигнали цялостно споразумение" в първото по рода си колективно дело, заведено от около 400 000 шофьори на дизелови автомобили, съобщи висшият държавен съд в Брунсвик, само седмици след като преговорите между двете страни се прекъснаха.

Потребителската федерация VZBV заяви, че ще разкрие подробности по споразумението по време на пресконференцията днес.

Гърция преговаря с Volkswagen за производство на електромобили

Двете страни в спора по-рано този месец не се разбраха, след като по принцип се договориха за изплащане на 830 милиона евро на немски шофьори на дизелови автомобили.

От „Флксваген“ заявиха, че разговорите се провалили поради "непропорционални" искания от адвокатите на VZBV.

Потребителската група обаче заяви, че парите са необходими за създаването на "прозрачна, надеждна и сигурна система", която да изплаща реално парите.

Масовото съдебно дело е един от най-големите юридически случаи, след като „Фолксваген“ призна през 2015 г., че компанията е оборудвала 11 милиона автомобила по целия свят със софтуер, който прави така, че двигателите да изглеждат по-малко замърсяващи при регулаторните тестове, отколкото в реални условия на шофиране.

Докато американските купувачи на дизелови коли се радват на щедри схеми за обратно изкупуване и компенсации, германските шофьори засега не са компенсирани за въздействието на скандала, който оттогава се разпространи и върху други производители на автомобили.

Освен 400 000 собственици на дизелови коли от VZBV, около 70 000 лица имат открити искове срещу „Фолксваген“.
БГНЕС