/ ThinkStock/Getty Images
Спрямо степента на замърсяване те ще се делят на 5 категории
Всички автомобили у нас ще бъдат разделени на пет екологични категории. Това предвиждат промените в Наредба H-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, пише „Труд“.

Проектът на наредбата вече е публикуван за обществено обсъждане.

КАТ започна масова акция и проверки на замърсяващи коли в София

В коя екологична група ще попадне автомобилът ще зависи от EURO от 1 до 6 категорията или датата на първата регистрацията, както и количеството отделяни вредни газове. За целта на всяка кола ще бъде сложен екостикер.

Засега тази категоризация няма да влия върху данъка на автомобилите. Наличието на газова уредба също ще се има предвид при определянето на екологичната група. За тези автомобили категоризацията ще се извършва след проверка на отделяните вредни емисии при работа на двигателя на газ, е записано в наредбата.

Електромобилите и тези на водород ще бъдат в най-високата - пета екогрупа.

Окончателно: До 50 лева скок на данъка за колите замърсители в София

Целта на промените е най-замърсяващите автомобили да бъдат спирани в определени зони на града или дни, когато са регистрирани пикови стойности на вредни имисии във въздуха. Това ще се решава от общината.

Проверките пък ще се извършват от контролно-техническите пунктове, когато дойде време за годипния им технически преглед. Новите правила е предвидено да влязат в сила 9 месеца след като наредба бъде обнародвана в „Държавен вестник“. Предвижда се новият екостикер да се поставя в средата на вътрешната страна на горната част на предното стъкло на автомобила. За мотоциклетите той ще се поставя на гърба на удостоверението за техническа изправност.