/ БГНЕС
Мярката се предприема за по-чист въздух, очакват се 18 млн. постъпления
От Нова година скачат данъците на по-мощните и по-замърсяващите автомобили в София, като мярка за борба с мръсния въздух. Това реши Столичният общински съвет на последната за годината сесия.

Засегнати от промените ще бъдат собствениците на автомобили с мощност над 99 конски сили, както и тези без екостандарт или такъв под Евро 5.

За колите с мощност от 99 до 147 конски сили увеличението на данъка е с 10%, а за колите над 147 конски сили скокът е с 15%.

Отделно на автомобилите без екологична категория, както и тези с Евро 1, 2, 3, 4 екокоефициентът при формирането на данъка ще бъде увеличен до максималния праг. Така се очаква данъкът на мощните и замърсяващи автомобили да скочи от 20 до 50 лв.

Заради мръсния въздух: София вдига данъка на джипове и коли с ниски екостандарти

Столичният кмет Йорданка Фандъкова мотивира предложението за вдигане на данъците като мярка за борба с мръсния въздух. Очакванията й са в общинската хазна да влязат допълнително 18 млн., които ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и градската среда. 

По думите й за колите до 99 конски сили данъците ще останат без промяна, а това били 47% от автомобилите в София.

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увелича данъците

"За колите с по-малка мощност увеличението ще е от 3 до 10 лева на година, а за колите от 100 до 150 конски сили ще е от 7 до 40 лева. Допълнителните 18 млн. ще насочим към градския транспорт, третата линия на метрото, довеждащия транспорт и градското озеленяване", обеща Йорданка Фандъкова.

Тя се съгласи, че вдигането на данъците не е популярна мярка, но подчерта, че целите, които Общината си поставя, са очаквани от всички столичани.

Предложението за повишването на данъците бе подкрепено от ГЕРБ и "Патриотите", а БСП и "Демократична България" бяха против. Независимият общински съветник Борис Бонев гласува "въздържал се".

От 25 до 250 лева патентен данък за апартаментите за временно настаняване

Шефът на столичните социалисти Калоян Паргов напомни, че Йорданка Фандъкова не е анонсирала повишаване на данъците преди местните избори.

"Не е нито редно, нито аргументирано. Тази данъчна сурвачка ще се отрази сериозно на най-уязвимата част от населението", отсече Паргов.

Борис Бонев защити тезата, че замърсителят трябва да плаща повече, но обвини ГЕРБ, че не е станало ясно за какво ще бъдат разходвани конкретно допънителните средства, които ще постъпят от увеличението на данъците.

Пазарджик смъква с 30% данъците на семействата със спортуващи деца

 "Г-жа Фандъкова да не ме съветва как аз да гласувам, а администрацията в нейно лице да си свърши работата и когато иска подкрепа, тя да е обоснована, а не с общи приказки", настоя той.

Методи Лалов от "Демократична България" запита ГЕРБ пък дали не ги е срам да вдигат данъците на хората.

"По-малко емоции и повече аргументи. Приличате на Грета Турнберг", репликира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.