Отец Дионисий от катедралата Св. Ал. Невски: Име на храм не можем да сменим
Отец Дионисий от катедралата Св. Ал. Невски: Име на храм не можем да сменим / Sofia Photo Agency, архив
Отец Дионисий от катедралата "Св. Ал. Невски": Име на храм не можем да сменим
86968
Отец Дионисий от катедралата "Св. Ал. Невски": Име на храм не можем да сменим
Отец Дионисий от катедралата "Св. Ал. Невски": Име на храм не можем да сменим
  • Отец Дионисий от катедралата "Св. Ал. Невски": Име на храм не можем да сменим
  • Отец Дионисий от катедралата "Св. Ал. Невски": Име на храм не можем да сменим

Ден преди Светия Синод да проведе свое заседание, на което да дискутира бъдещето на архимандрит Дионисий Мишев като предстоятел на храм-паметника „Св. Александър Невски," духовникът заговори за политическо вмешателство.

Протест на свещеници, докато не изпратят Дионисий в манастир

В интервю за Дарик радио обвиняваният във въвеждането на неканонични практики Дионисий коментира, че съзира нещо едва доловимо, но повече от ясно - депутати от десния спектър, в частност Реформаторския блок настояват името на храма да бъде сменено на българския покръстител Св. цар Борис или на българския покровител Св. Йоан Рилски. Предстоятелят на най-големия православен храм у нас призова въпросните политици да си построят още една катедрала, подобна на „Св. Александър Невски", и да я кръстят на някой от двамата светии. „Име на храм не можем да сменим", коментира духовникът и добави, че „в същото време три седмици се занимаваме с това редно ли е да има заря на Великден или не е редно, а от дъжд на вятър, епизодично, три пъти в годината си говорим за Пазарджик".

Бунтът срещу архимандрит Дионисий избуял преди скандала със зарята за Великден

Обвиненията срещу архимандрит Дионисий за въвеждане на неканонични практики датират от години. В края на 2014-а година свещеници протестираха срещу кандидатура на духовника за епископ, вследствие, на което Синодът оттегли въпросното предложение.

Навръх Великден страстите разбуни заря, изстреляна над храм-паметника „Св. Александър Невски," по идея на неговия предстоятел.

Архимандрит Дионисий обясни за зарята над „Александър Невски" навръх Великден

"Три седмици ние се занимаваме с това редно ли е да има заря или не е редно, а от дъжд на вятър, епизодично, три-четири пъти в годината си говорим за Пазарджик. Ако някой съзираше заря, в което няма нищо лошо само по себе си и ако зарята говори за тържеството на православието в този най-велик ден, когато празнуваме Възкресение Христово по Юлианския календар, не виждам възможност а съзирам политическа намеса. Аз мога да съзирам нещо, което е едва доловимо, а то е повече от очевадно и ясно, а то е, че политически формации от десния спектър и в конкретика Реформаторският блок настояват името на храма да бъде сменено на български светец - или на българския покръстител свети Цар Борис, или на всебългарския покровител свети Иван Рилски. Затова призовавам Реформаторският блок да построи още една катедрала като тази, която да бъде на един от двамата светии. Защото ако име на улица можем да сменим, но име на храм не можем да сменим. Ако проследите едно богослужение в който и да било храм в страната, ще видите едно непрестанно движение. Ако погледнете какво е в Румъния, в Русия, ще видите отношение, което е коренно различно - изключително благоговение. Една голяма част от българските миряни обаче винаги са срещу нещо - те винаги нещо гонят, вечно нещо ще се прокужда. Какво ще приемат? Да не вземе в един момент да изгонят и самия Христос", попита отец Дионисий.

В сряда Светият Синод започва свое тридневно заседание, една от темите, на които се очаква да е свързана с бъдещето на архимандрит Дионисий като предстоятел на най-големия православен храм у нас.