Отдаването на ловните стопанства на фирми ще носи на държавата 5 млн. лв.
Отдаването на ловните стопанства на фирми ще носи на държавата 5 млн. лв. / Sofia Photo Agency
Пет милиона лева годишно ще печели държавата от отдаването на ловните стопанства на частни фирми. Това каза председателят на Държавната агенция за горите Стефан Юруков по време на дискусията в Народното събрание по второто четене на поправките в Закона за лова и опазване на дивеча.

Поправките предвиждат 15 избрани ловни полета да могат да сключват договор за срок до 15 години с трети лица. Те ще могат да извършват съвместни дейности за не повече от 33% от териториалния си обхват или обем на дейност. Според десницата инвеститорите ще плащат за 33 на сто, а ще ползват 100% от ловните стопанства, защото не били написани ясни критерии, според които да се сключват договори.

„От опозицията си мислят, че като се говори за частници в полетата, няма да останат едно прасе и пет патици”, контрира Олимпи Кътев от НДСВ.

„Нито има изцяло отдаване на частници, нито се спазва държавния монопол, ние търсим включването на обществото към делото на ловното стопанство”, каза председателят на земеделската комисия в Народното събрание Васил Калинов от левицата.