Отбелязваме Гергьовден, българската армия чества Деня на храбростта
Отбелязваме Гергьовден, българската армия чества Деня на храбростта / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отбелязваме Гергьовден, българската армия чества Деня на храбростта
72182
Отбелязваме Гергьовден, българската армия чества Деня на храбростта
  • Отбелязваме Гергьовден, българската армия чества Деня на храбростта

На днешния ден Българската православна църква чества деня на Св. Георги Победоносец - мъченик за християнската вяра. 6 май е обявен и за Ден на храбростта и официален празник на Българската армия.

Гергьовден ще бъде отбелязан с множество тържества с участието на духовници и военнослужещи в цялата страна. Над 700 представители на Въоръжените сили ще вземат участие в тържествен парад по случай празника, а точно в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София Негово Светейшество Патриарх Неофит ще отслужи празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини.

В българските бит, култура и духовност Гергьовден е един от най-големите празници през годината. Свети великомъченик Георги е и сред най-почитаните светци изобщо в Източноправославната църква. Според древните извори и народни предания Георги Победоносец е бил римски войник, загинал заради вярата си. Християните започват да го почитат като мъченик заради редица чудеса, които се смята, че е извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Според народните представи Св. Георги е покровител и на земеделците и стадата. По тази причина голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здраве и плодовитост. Най-разпространения обичай е на този ден във всеки дом на трапезата да присъства агнешко месо. В миналото агнето обикновено се е колело в къщата при огнището, като се е гледало кръвта му да опръска стената.

Според вида и дебелината на кървавите следи се е преценявало дали и колко ще е плодородна годината. На този ден своя професионален празник отбелязва Българската армия. По традиция тържествата в столицата започват с отслужване на празничен водосвет. Всяка година държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили приема традиционния парад.

На днешния 6 май в него ще се включат над 700 военнослужещи, сред които знаменен взвод от Националната гвардейска част, гвардейският представителен духов оркестър, представители на Сухопътните войски, участници в операции по поддържане на мира, формирования на Военновъздушните сили, на Военноморските сили, както и за пръв път представители на „Военна полиция”.

„Новото е, че възстановяваме традицията президентът да поздрави ветераните. Военна полиция за пръв път присъства на такъв парад, но те а част от въоръжените сили на България и смятам, че тяхното място също е на парада. Те излагат и бойна техника в Националния военноисторически музей утре, който е отворен за всички. Това са специални машини, които участват в момента в мисии в Афганистан”, обясни след генерална репетиция командира на парада контраадмирал Георги Мотев.

В парада е предвидено да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение на Военновъздушните сили. Ще прелетят вертолет Ми-17 с националния флаг, Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус. Ако времето се запази дъждовно обаче има вероятност в небето да се издигнат само вертолетите.

Специално за тържествата на площад „Княз Александър I” в столицата ще бъдат докарани бронирани автомобили „Пустинна котка”. След парада, на площад „Александър І” ще се проведе церемония-спектакъл „Искри”, в която ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част.

Денят на Св. Георги Победоносец и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с чествания в цялата страна. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.