Личните лекари предлагат и настояват да се увеличат потребителските такси при медицински преглед предлагат. Сумата от 2 лева и 90 стотинки не е променяна от 2012-та година. Предложението е тя да се увеличи с цели 5 лева – до 7 лева и 80 стотинки, за да достигне 1% от минималната работна заплата.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков потребителската такса стартира през 2000 г.

Председателят на Здравната комисия: Подкрепяме повишаването на потребителската такса за пациентите

"През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв. защото минималната заплата беше толкова. Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси - деца до 18 г., онкоболните, студенти учащи. Както в момента държавата поема част от таксата при пенсионерите, така може да го направи при децата", заяви тя пред NOVA.

По думите му има работещи, които не могат да посетят личен лекар заради ниската такса. "Ще водим преговори. Таксата се използва за обслужване на практиките, а оставащото е за личен приход на лекарите. Тя служи за коректив на свръхпотреблението на медицински услуги и ще направи достъпът до личните лекари по-свободен", смята д-р Желязков.