Пълна потребителска такса за жените над 60 г. и мъжете над 63 г.
Пълна потребителска такса за жените над 60 г. и мъжете над 63 г. / Дарик Габрово, архив

 

Жените над 60 г. и мъжете над 63г. вече дължат пълния размер потребителска такса при всяко посещение при лекар или зъболекар, припомнят от пресцентъра на районната здравноосигурителна каса. До края на миналата година те заплащаха по един лев за визитата си при джипи или стоматолог, но от началото на 2011-та те също дължат потребителска такса в размер 1% от минималната работна заплата или 2.40лв.

За всеки ден болнично лечение потребителската такса за всички, които не са освободени, е по 2 на сто от минималната работна заплата, установена за страната /4.80лв./, но за не повече от 10 дни годишно.

В Закона за здравното осигуряване от заплащане на потребителска такса се освобождават лица със заболявания, определени по списък към НРД, както и малолетни, непълнолетни и неработещи членове на семейството; пострадали при или по повод отбраната на страната, ветерани от войните, военноинвалиди; задържани под стража лица, задържани на основание чл. 63 от Закона за Министерството на вътрешните работи; задържани на основание чл. 125, ал. 1 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност или лишени от свобода; социално слаби, получаващи помощи по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; лица, настанени в домове по чл. 36, ал. 3, т. 1 от същия правилник; медицински специалисти.

В Приложение № 14 към НРД 2011 за медицинските дейности и Приложение № 6  към НРД 2011 за денталните дейности е поместен списъка на заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на потребителска такса за оказана извънболнична, болнична и дентална помощ. За повечето от тях се изисква призната инвалидност, но в списъка са включени и диагнози, за които няма такова условие. Лечебните заведения са задължени да излагат на видно място списъка на категории лица, освободени от потребителска такса съгласно чл. 37 ЗЗО. Тази информация е изложена и в РЗОК Габрово, както и на официалния сайт на институцията  - www.nhif.bg.

За медико-диагностични дейности /изследвания/, при които в лабораторията се взема биологичен материал, съответният изпълнител може да определи цена за вземане на биологичен материал, като сумата се заплаща от здравноосигуреното лице.

За едно посещение в медико-диагностичната лаборатория се плаща еднократна цена, независимо от броя на изследванията.

В случай че осигуреният заплаща цена за вземане на биологичен материал, лабораторията не може да изисква от него заплащане и на потребителска такса по смисъла на ЗЗО.

В лаборатории, където не се плаща цена за вземане на биологичен материал, здравноосигурените заплащат потребителска такса.

От заплащане за вземане на биологичен материал се освобождават лицата без доходи, настанени в домове за деца и юноши, домове за деца от предучилищна възраст и домове за социални грижи.

За всички видове плащания лечебните заведения или лекарите задължително издават документ.